Aquest poti‐poti centrat en el tira i afluixa entre l’antic món descentralitzat i el nou món distribuït és tan dens com interessants i provocadors són els seus articles. Gaudiu llegint‐los amb deteniment!
- David de Ugarte parla sobre la pugna elits rentistes vs. innovadors, el paper dels rentistes en la crisi i com a exemple com el P2P disipa les rendes monopolistes de la indústria cinematogràfica sense afectar negativament la producció.
- Ironia relacionada: Derecho a leer conta com els grans estudis cinematogràfics que ara persegueixen tot quisqui per violar la seua propietat inteŀlectual justament van fer fortuna saltant‐se les patents (gràcies Álvaro!).
- David també apunta com les eines distribuïdes posen en perill el control de les elits mediàtiques. Per exemple, BitTorrent fa streaming i ja no necessita ni trackers, ni torrents, ni cercadors (cosa que no exclou noves formes de recomanació).
- Una defensa d’aquestes elits són els tractats com l’ACTA i les lleis com SOPA o la seua versió espanyola, la Llei Sinde. Jose Alcántara ens avisa de com aquests agreujaran l’impacte de la crisi sobre els emprenedors.
- Jose també crida l’atenció sobre la invisibilització dels canals RSS en el procés de tabletització, recentralització i atomització d’Internet. Hi ha qui se’n lamenta més amargament.
- Eli Gothill es pregunta si la unió de Ripple i Bitcoin podria constituir un equivalent distribuït a la combinació de moneda i reserves d’or.
- Bianka Hajdu valora com no dilapidar el temps en reunions improductives dedicant uns pocs minuts a relatar el propi treball i llegir els relats dels companys.
- Curiositats de Unix: el copyright de /bin/true (l’script buit, via), l’autèntic origen de les jerarquies del sistema de fitxers.