Pràcticament sense adonar‐me’n ha passat més d’un mes des de l’últim poti‐poti i se m’han acumulat uns quants articles que vull destacar. Entre ells faré un apartat a la sèrie que els indians han encetat sobre el fracàs del capitalisme de les grans escales i la tendència al mode de producció P2P. Una reflexió apassionant (introduïda en aquest resum executiu) que segur que ens portarà més articles interessants.
- Per a començar, com l’augment de la productivitat a xicoteta escala ha fet que els grans capitals ja no troben camps productius on invertir… i per això a sovint acaben centrant‐se en l’especulació i la captura de rendes.
- En canvi, en el mode de producció P2P els capitals són ajustats i les rendes es dissipen.
- Aquest nou model que té el seu origen més proper a la indústria del
programari lliure és en certa forma hereu del mutualisme i anarquisme federalistes ibèrics del s. XIX. (Curiós article on trobar el nom d’un
carrer de grat record
:)
.) - Possiblement els decreixistes no imaginen la producció P2P o no consideren el seu impacte. ¿I si aquest fera possible una abundància en la producció ajustada i beneficiosa per a tothom?
- Finalment un relat alternatiu a la crisi algunes indicacions per a promoure la industrialització P2P al nostre entorn més proper.
I tornant a la misceŀlània pròpia d’aquesta categoria (que en aquesta ocasió és poca):
- Després del seu article sobre els orígens de Hollywood, Derecho a leer narra un altre cas de monopolistes extrems que també feren fortuna evitant la propietat inteŀlectual: HBO i els pirates del cable.
- Derecho a leer també publica un extraordinari article descrivint com la producció petroliera serà forçosament més i més complexa i menys rendible (però no oblideu el comentari sobre els decreixistes!).
- I també via ells dos iŀlustratius articles sobre els perills del vot electrònic: de Javier Smaldone i de la Fundación Vía Libre.
- Versvs fa un paraŀlelisme entre Creative Commons i Twitter pel seu efecte fragmentador de la crítica contra la propietat inteŀlectual i les patents, respectivament. No és or tot el que llueix.
- Versvs també desentranya alguns dels factors subjacents a l’etern debat sobre blogs amb o sense anuncis, entre ells el maleït non-commercial de les Creative Commons que tant de mal ha fet.
Guau! Quin resum!
Quin resum excel·lent has fet Ivan! Enhorabona, amb el teu permís el copio perque em sembla la manera més econòmica i clara que he trobat fins ara de explicar el mode de producció p2p i les seves perspectives!
Me n’alegre!
Espere que continueu treballant i expandint aquest relat, crec que és d’allò més interessant que heu produït recentment.
:)