Després de més de mig any sense cap poti‐poti he acumulat un bon grapat d’enllaços. Començaré la ronda amb aquest especial «el perro del hortelano, que ni come ni deja comer». Benvinguts a la galeria dels horrors dels monopolis inteŀlectuals!
- Versvs i un dramàtic exemple d’inèrcia i incentius mal coŀlocats: per què s’han perpetuat els monopolis de publicació científica.
- Matt Skala i el color dels bits, un paraŀlelisme que descriu meravellosament per què els juristes de propietat inteŀlectual i els científics de la computació no s’entendran mai. A voltes ni els juristes s’aclareixen.
- Gonzalo Martín reflexiona sobre la inutilitat de les lleis anticòpia i enllaça un article de Jesús Encinar on parla de com l’aprovació a Espanya de la Llei Sinde i el seu procediment exprés de tancament de webs pot portar (com tantes altres lleis repressives) a un pendent relliscós on s’acabe per emprar més enllà del camp on suposadament apunta.
- Al fil, Hacktivistas.net i companyia han publicat el Manual de desobediència de la Llei Sinde, on inclouen instruccions detallades i accessibles per a tothom per a evitar la censura que s’espera que el Mini steri de Cul tura espanyol comence a exercir aviat sobre Internet. (via)
- Quina gràcia! A un estudi de disseny de Barcelona tinguéren per al seu logo una idea que ja se m’havia passat pel cap: una silueta de Mickey Mouse formada per tres símbols de copyright. Llàstima que el logo no tinga un propòsit de crítica contra un dels majors símbols del copyright.
- The Economist mostra a un article a com les patents no fan més que obstaculitzar la innovació (via, via). Com a exemple, dues històries que mostren com s’empren realment les patents (a IBM, a Intellectual Ventures).
- Per això la Vigilanta es pregunta si, amb la compra per part de Google, Motorola es convertirà en un simple escut antipatents en lloc d’una empresa productiva. Actualització: probablement.
- I és que, com Versvs comenta a rel d’un estudi de la Universitat de Boston, els trolls de patents han causat en els últims 20 anys pèrdues de mig bilió de dólars (5e14 $) a les companyies.
- I no només a les companyies espremen els monopolis inteŀlectuals: un altre estudi sobre l’última extensió del copyright europeu estima que costarà 1000 milions d’euros als contribuents. (via)
- Per cert, a la UE hi ha una altra forma de monopoli inteŀlectual molt poc controlada i més propensa a l’abús: el disseny comunitari, brandat per Apple per a blocar les vendes de tablets de Samsung.
- I per si la UE no tinguera prou amb tot això, ara la presidència de torn polonesa proposa un tribunal únic exclusiu per a patents, la permanença del qual es justificaria en la freqüència dels litigis, mentre que aquests veurien augmentades les possibilitats de tirar endavant per l’existència del primer. Bonic cercle viciós! (via)
- I és que els monopolistes viuen en la seua pròpia realitat: el president de l’Organització Mundial de la Propietat Inteŀlectual (la WIPO, associada a l’ONU) opina que la Web hauria sigut millor si haguera estat patentada. (via)
Amb aquest desgavell monumental tanque el poti‐poti #3. El proper vindrà molt aviat!
Mola!
Ei Ivan, només pel manual de desobediencia ja ha valgut la pena llegir el post, crec que l'utilitzaré amb els meus alumnes de la ESO :). Feia temps que no escrivies, i es nota en la densitat i la quantitat d'informació acumulada: tinc 'buffer overflow' :)!
Doncs agafa’t
Mola el manual, sí! Doncs si aquesta edició del poti‐poti t’ha sobrecarregat, agafa’t perquè en venen tres més que ja tinc escrites. No són tan grosses, però les aniré publicant a poc a poc per a no espantar el personal.
;)