Els polítics i els «representants» dels internautes

M’agradaria recomanar un article que publicà Manje a Barrapunto fa uns dies: Las tácticas de la vieja política no funcionan en Internet. En ell es raona, a rel d’una recent reunió de periodistes i bloguers amb el PSOE sobre la polèmica DF1 de la Llei d’Economia Sostenible, com els polítics no entenen els moviments ciutadans a Internet, i encara pretenen negociar amb representants com si manipulant aquestes reunions pugueren suavitzar l’oposició dels internautes a lleis que van clarament en la seua contra.

Ei Ivan, parlant de política

Ei Ivan, parlant de política i de internet... coneixes el PdI (Partido de Internet)? Es un nou partit que intenta implementar el concepte de democracia directa (http://es.wikipedia.org/wiki/Democracia_directa) i volen presentar-se a les generals de 2012. Es prou interesant, jo m'he clavat en el foro i m'agradaria veure que et pareix... Et deixe l'adreça:

http://www.partidodeinternet.es

Salutacions,
Ruben.

Democràcia directa

Hola Canx! Vaja, aquest m’ha costat un pèl massa de respondre, eh?

Als comentaris de la notícia ja es debat el tema del PdI (busca el fil La solución es la participación directa). La idea seria bona (des del punt de vista democràtic) si tot el Parlament funcionara com proposa el PdI (la selecció de representants seria més pareguda a les llistes obertes), però el sistema espanyol afavoreix el bipartidisme dels dos grups majoritaris, així que en la pràctica és molt difícil que l’entrada del PdI al Parlament tinga cap efecte pràctic més enllà de l’experiència pràctica del vot directe amb el DNIe.

En qualsevol cas la tecnologia ja permet formes de decisió distribuïdes molt més avançades que la simple adhesió al vot d’un altre. Només cal vore com funciona Debian o com es desenvolupà la GPLv3.

Hola Ivan, i perdona també

Hola Ivan, i perdona també per tardar tant en contestar :)

tens raó en que el sistema espanyol afavoreix el bipartidisme, de fet és una de les coses que s'hauria de canviar. Però no compartisc la teua visió pesimista de que el PdI no servirà per a res més que una experiencia pilot amb el dni electrónic, crec que la revolució de les tecnologies de la informació i iniciatives com el PdI han de servir per a donar el poder de forma més transparent als ciutadans.
El partit de Internet no només proposa tindre una manera ràpida de delegar o canviar el teu delegat en qualsevol moment (i no esperar cada 4 anys), també la capacitat de proposar idees que arriben a ser votades, o de votar directament les propostes si es creu convenient.
No conec els mecanismes de desenvolupament de Debian o la GPL3 pero si troves un lloc senzill d'entendre o t'apetix explicar-me'ls ho llegiré amb gust.
També m'agradaria que et ficares en el foro del PdI per a veure com veus la cosa (que pesat que soc :), ja que estic col·laborant un poc i m'interessaria la teua opinió en algunes coses de les que s'estan debatint: funcionament intern del partit, presa de decisions democràtiques, tecnologia aplicada a la política, etc...

Salutacions i a veure quan ens veiem!
Canx.

Cap problema Canx, estic

Cap problema Canx, estic subscrit a tots els comentaris del blog. :)

Fixa’t que el meu pessimisme ací fa referència a l’estructura blindadament bipartidista del sistema electoral espanyol, no és una crítica al PdI, sinó a les possibilitats de que tinga un impacte pràctic en les votacions al Parlament (que, tractant‐se de partits, és el que compta al final). Però sí és cert que per als interessats en la política, l’experiència pot ser molt reveladora, encara que siga com a prova de concepte a xicoteta escala per a la població.

Amb Debian em referia a la discussió i votació directa per correu (o de representants mitjançant mètodes com l’Schulze), i amb la GPLv3 a com discutir iterativament les diferents versions d’un text on la gent assenyala passatges concrets a comentar i debatre (adequat per a proposicions de llei). Però ja veig als comentaris del fòrum del PdI que controles unes quantes aplicacions per a ajudar‐se amb els procediments. :)

Per cert, cada volta em convenç menys el nom «Partit d’Internet», sembla que represente els internautes com si foren uns ciutadans a banda amb una postura política única i coherent. «Partit per la democràcia directa» o similar hauria sigut millor. Entenc que la tecnologia concreta ací és una eina i res més.

Ei Ivan, a veure que et

Ei Ivan, a veure que et pareix açò:

http://zelea.com/project/votorola/home.xht

Currada!

Ei Canx, disculpa que responga tan tard, però estava liat amb l’últim enviament i açò tenia pinta de requerir el seu temps… Realment sembla un projecte molt interessant, que cobreix moltes necessitats del procés democràtic. Una cosa que m’ha fet gràcia és el vot entre parells i l’autenticació distribuïda de llistes. Teniu pensat usar‐lo?