Continue la ronda de poti‐potis amb aquest recull d’enllaços de caire sociotecnològic de l’últim mig any, un poc més esperançadors que els de l’anterior.
- La Vigilanta i com alliberar‐se de les xarxes socials (sense convertir‐se en un ermità). L’objectiu el deixa clar Versvs: recuperar el control de la nostra presència a la Xarxa.
- Una volta recuperat, què ocorre quan una companyia vol convertir‐se en la passareŀla a la teua web? I quan directament vol ser la teua passareŀla a tota la Web?
- La Unió Europea finançarà tres projectes en què participa guifi.net: CONFINE (experimentació de tecnologies sobre xarxes comunitàries), Commons for Europe (desenvolupament d'aplicacions per a serveis al ciutadà) i openFPnet (interconnexió de centres de secundària). Diners ben invertits per a evitar la descomposició, en lloc de regalar‐los als monopolistes inteŀlectuals que bloquen la innovació.
- A OSNews comenten un informe de l’ONU que recalca la necessitat d’un accés universal i sense restriccions a Internet per a l’exercici dels drets humans, amb una menció especial a les desconnexions excusades amb la protecció del copyright (lleis dels tres colps, ACTA…).
- Malauradament l’informe encara no diu res sobre la neutralitat. La mateixa que segons Versvs ha d’evitar‐nos dubtar si val la pena o no usar la Xarxa, independentment del dispositiu. Sempre val la pena.
- Però on la xarxa no arribe podrem comptar també amb 802.22, el nou estàndard de la IEEE que permet detectar les zones lliures de l’espectre de televisió per a transmetre dades fins a 22 Mbps en un radi de 100 km. (via)
- Torna el fantasma de la Trusted Computing: Windows 8 preferirà l’arrencada signada, si el fabricant no implementa l’arrencada no signada, l’ordinador no podrà executar qualsevol sistema operatiu que el seu propietari desitge.
- Kapelonis Kostis ens alerta sobre eixes fonts d’escassesa artificial que són les tendes de programari (els tan de moda stores o markets).
Bon poti-poti de la llibertat
Bon poti-poti de la llibertat tecnologica! Només comentaré el primer enllaç, el de alliberar-se de les xarxes socials:
tindre el blog a un servidor a casa et fa més lliure? No depens en aquest cas de la companyia que contractes, de l'ample de banda de baixada o del DNS? No es reduix la teua llibertat al enfrontar-te de manera individual a una companyia si aquesta canvia les condicions? Es cert que pots canviar de companyia pero el mateix pots fer si tens un blog a blogspot i vols canviar-te a wordpress. A més, si es caiguera blogspot o canviara la seua politica la força de molts usuaris podria fer canviar la opinió de Google més facilment que la d'un sol usuari. De totes maneres la llibertat es important pero crec que està sobrevalorada, per a mi es més important la felicitat :) Si tinc un blog + facebook + twitter soc més lliure que si només tinc un blog?
Que conste que et rebatisc un poc perque m'agrada la gresca, pero em molen els enllaços que poses!
Triar l’allotjament
La llibertat d’allotjar el teu propi blog és que pots triar on el poses: si el proveïdor no t’interessa, te l’emportes a un altre, sense necessitat de fer cap «força». Així no depens dels designis d’un únic proveïdor. El problema de Blogspot, Facebook, Twitter i molts altres mumis és que no pots portar‐te totes les teues dades a un altre proveïdor. WordPress.org sí t’ho permet, així que té el millor d’ambdós mons.
Respecte al tema de «felicitat sobre llibertat» no comentaré res perquè molts autors de ciència‐ficció ja han aprofundit molt en ell…
;)
Pingback