Benvinguts al poti‐poti més tardà, gros i obsolet de la seua curta història. M’agradaria poder prometre que el proper vindrà més aviat i serà més lleuger, però desafortunadament no puc. Espere almenys que encara pugueu trobar alguna cosa nova per ací!
Les Índies:
- La primera notícia és recent: els indians fan un salt en el seu camí cap a la transnacionalitat (i resiliència, diria jo) passant a treballar permanentment a ambdues bandes de l’Atlàntic. Vegeu la Declaració de Piriàpolis i el Sí a la vida de Nat.
- Els indians també publicaren fa poc una sèrie interessantíssima d’articles sobre empreniment. Entre ells per què prefereixen un milió d’empreses úniques, una crítica als models d’ajuda a l’empreniment al marge de la comunitat real i com aquests generen una biopolítica de l’empreniment.
- Tres comentaris a mode de resum sobre el Dia Garum Europa 2011: de Versvs, de David, d’Israel.
Piràmide del compromís:
- Sergio Montoro conta com el sistema de Facebook de filtrat automàtic del mur per rellevància empobreix el seu ús (per si no tenia prou amb fomentar la cultura de l’adhesió).
- Per a superar‐la, els indians porten entre mans un nou projecte: Prisma.
Sistemes distribuïts vs. centralitzats:
- Juanto detalla els motius pels quals Bazar compta amb una arquitectura distribuïda. Més clar, aigua.
- I llegint l’article anterior comprendreu la importància del que segueix: GNU Free Call és un nou projecte per a desenvolupar una xara de telefonia per IP completament lliure i distribuïda (via Pere i via OSNews). Mola!
- En vista dels últims segrests de dominis per part dels EUA (amb COICA o sense i amb conseqüències nefastes), un dels aspectes d’Internet que necessita esdevindre distribuït amb més urgència és el DNS. La gent de Pirate Bay està treballant en el tema (via OSNews).
- Un altre exemple dels problemes del control centralitzat: Apple arraparà el 30% de les subscripcions a qualsevol servei fetes via aplicacions de l’iPhone/Apple Store (via La Pastilla Roja).
- Gonzalo Martín explica quin és el propòsit de l’alliberament per Facebook del disseny dels seus centres de dades: acabar amb l’avantatge competitiu dels grans jugadors basat en la seua infraestructura (vegeu La neutralidad de la Red de Versvs, sota La recentralización de la infraestructura).
- Guifi.net continua fent avanços: les àrees cobertes experimentalment amb fibra òptica ja estàn connectades a Internet. Quin serà el proper pas, comprar un satèŀlit?
Propietat inteŀlectual i barbaritats afins:
- Juan García fa un relat molt interessant i raonat de per què ha acabat escollint llicències lliures per a les seues obres, a rel del documental ¡Copiad, malditos! que emeté Televisión Española. Gonzalo Martín comenta la rellevància de l’emisió i la novetat del documental.
- Gonzalo també fica el dit a la llaga del debat sobre la propietat inteŀlectual: si realment aquesta continua servint al seu propòsit original de fomentar la creativitat, o tot el contrari. Com molts sospitem, és el segon.
- Com bé mostra un estudi del govern japonés: l’intercanvi augmenta la venda de DVD d’animé.
- El Tribunal de Justícia Europeu opina que els estats no poden obligar els proveïdors a filtrar l’accés a Internet, i molt menys pel copyright (via OSNews). Si la cosa tira endavant, vorem com pretenen casar això amb el filtrat imposat per la «Llei Sinde» a Espanya.
Societat de control:
- Malte Spitz i la EFF ens mostren l’esfereïdora quantitat d’informació personal que l’operadora del nostre telèfon mòbil pot acumular… ja ho deia Stallman (via la Vigilanta aquell i aquest). Si el mòbil és un iPhone, ja s’encarrega ell de guardar la traça.
Remat tècnic:
- Si vos fixeu en la notícia anterior, Stallman també anomena Replicant, un fork completament lliure d’Android. Benvingut siga (especialment vista l’actitud de Google amb Honeycomb).
- L’OLPC consumia només 4 Watts. Amb el proper disseny basat en ARM han retallat el consum a uns aŀlucinants 2 Watts (via OSNews). Potser ja es puga carregar amb la famosa carraca!
- Julien Danjou parla sobre com manté la seua coŀlecció de música parcialment replicada a diversos ordinadors amb git-annex. Em tocarà provar‐ho.
- Frikada teki: programari per a controlar Inkscape des d’Emacs, fins i tot passant‐li text des d’Org: Inkmacs.
Si es que los bocados de
Si es que los bocados de actualidad son mu mal ejemplo en cuanto a puntualidad... :D
Un abrazo!
Uff
Jaja, «podría ser peor, podría ser como los poti‐poti».
:D
¡Más abrazos para allá, que tengo ganas de veros!