Acabe de llegir a Barrapunto que Pekka Himanen, autor del llibre L’ètica del hacker i l’esperit de l’era de la informació (que comentí ací fa un temps), estarà demà dijous a la Fundació Telefónica de Madrid. La conferència podrà ser seguida en directe per Internet.
crowdsourcing
Estava llegint l'article en el que dius això del canvi de «ora et labora» a «share and enjoy». Pero, i que passa quan els capitalistes veuen el xollo de l'ètica hacker (treballar gratis) i inventen el crowdsourcing per aprofitar-se?
Ein?
Treballar en allò que t’apassiona no té res a veure amb treballar gratis. D’una altra banda, si algú prefereix (per qualssevol motius que tinga) fer gratis la feina que un altre necessita, ¿quin problema hi ha si ho fa voluntàriament, sense coacció? (M’estalvie els comentaris sobre l’expressió «els capitalistes».)
A capitalista em referisc a
A capitalista em referisc a persona que es deixa portar més per els impulsos egoístes, la competivitat i per la acumulació de diners.
El hackers dius que segueixen el "share and enjoy". No tenen com a preferencia l'acumulació de diners, son més cooperatius i altruistes, i els agrada compartir.
Crec que tots tenim una barreja dels dos tipus perquè és impossible ser 100% altruista o 100% egoísta. A mi m'agrada l'altruisme i l'ética hacker pero el que em rebenta es que s'aprofiten altres d'aquest altruisme per acumular diners. És el que comentava sobre el crowdsourcing.
En el fons es una qüestió de lluita de valors. Es curiós com s'està desenvolupant l'ética hacker en un entorn que promou uns valors molt diferents. Per a mi es un moviment socialista que es desenvolupa en un entorn capitalista, i de moment veig que els capitalistes han trovat la forma de guanyar una altra vegada...
Sense relació
La tipologia que descrius és ortogonal al capitalisme, però no vull entrar en un estèril debat terminològic.
Certament, no veig la contradicció entre voler guanyar diners i compartir el producte i el procés de la teua feina amb uns altres (posem per exemple Canonical o també la possibilitat de vendre programari lliure d’altres o serveis al seu voltant). Per això l’ètica hacker és per a mi perfectament compatible amb l’enriquiment personal (vital i monetari), i precisament d’una forma menys perjudicial que altres basades en la restricció artificial a la competència (p.ex. formes basades en monopolis i altres prebendes estatals) o en acabar amb ella en lloc de buscar l’enriquiment propi sense evitar els dels altres. Viu i deixa viure!
Una altra cosa és que certes tradicions dimonitzen aquell que s’enriqueix, sense diferenciar quins mecanismes empra. Ho sent, però em sembla una acusació molt simplista.
Finalment, si el hacker desenvolupa coneixement amb l’expectativa de compartir‐lo no veig que això estiga molt en la línia de fer la feina gratis per a altres que suposadament tancaran la informació, així que per favor deixem de mesclar xurres amb merines (el mateix per al debat de si el hacker —o el programari lliure per a aquests menesters— és socialista, capitalista o funambulista) o per favor empra el teu blog per a aquesta classe de teories.
ok, tranqui! no t'enfades :)
ok, tranqui! no t'enfades :)
Vaya, para un jueves que no
Vaya, para un jueves que no estamos en Madrid (de hecho, no hemos tenido conexión hasta ahora)...
¿Qué tal estuvo? ¡Un abrazo, Iván!
No pude verlo
Pues yo tampoco pude asistir ni seguirlo por la Red, y tampoco han colgado la retransmisión en diferido en la página del acto, así que no te puedo decir.
:(
¡Otro abrazo para tí, espero que nos veamos en el Día Garum!
¡genial que podáis venir!
¡genial que podáis venir!